Ann

Ann

Ik vind het op twee vlakken fundamenteel zwaar plots een corona-virus over geestelijke en lichamelijke gezondheid te zien beslissen.

Zelf ben ik de ‘gelukkige’ bezitster van de combinatie van de twee en hecht ik veel waarde aan oprechte gesprekken en behandelingen om mijn evenwicht te bewaren. Nu louter gereduceerd worden tot telefonisch en in het beste geval videocall-contact – als tenminste de pc meewerkt – voelt als een fundamenteel gemis aan menselijke warmte en non-verbale troost. Bovendien worden mijn fysieke en ook typisch psychisch gerelateerde klachten zoals chronische spierpijnklachten, cvs en fybromyalgie andermaal louter genegeerd want geen mondmasker en schort om nog maar te zwijgen van het daartoe nodige directe contact.

Het heet vandaag de dag dat huidhonger het nieuwe probleem vormt op psychisch vlak. Me dunkt dat werkelijk elke psychisch kwetsbare mens dat al jaren beleeft en er nu compleet op decompenseert in corona-tijden. Al helemaal als je – en met mij zovele psychische kwetsbare mensen alleenstaand – op een veel te minuscuul kamertje, studio of appartementje woont. Bovendien getroubleerde familie- en vriendenrelaties kent die hier en nu als compleet ontoereikend reageren.

Omgekeerd lijd ik als ervaringsdeskundige met de psychisch kwetsbare mensen die lijden. Ik word verondersteld een hoopgevende kracht te zijn en blijven, maar hun verhalen maken me monddood in pure machteloosheid. Andermaal nauwelijks houvast, zelfs nog minder dan voordien. Eigen hulpverleners die afhaken zich angstvallend behoedend voor… ja, waarvoor eigenlijk?

Deel dit bericht
 


Staten-Generaal

van de Geestelijke Gezondheidszorg

20 maart 2021

AntwerpenRecent nieuws

 • Kaat
  Ik ben Kaat, 42 jaar en run een gezin van 5. Ik heb […]
 • Brigitte
  Bij de start van de coronamaatregelen ben ik vanuit […]
 • Jeroen
  Ik ben alleenstaand en woon in een appartement in een […]
 • Julie
  Een (groot)moeder over social distancing voor […]
 • Marleen
  Marleen, Mama van een dochter met autisme: Bij het […]